Куратор змісту-4. План звіту з напряму курування

Доброго дня, мої любі читачі!

Пропоную вашій увазі свій план звіту
з напрямку курування.

Моя тема курування:

"Організація роботи бібліотеки щодо впровадження
інформаційно-комунікаційних технологій
у навчально-виховний процес".

Цільова аудиторія: колеги-бібліотекарі, зацікавлені у якісному впровадженні ІКТ у роботу бібліотеки, а також розкритті можливостей  бібліотек щодо впровадження ІКТ і представленні власних цифрових продуктів бібліотеки, як засобів реклами,  розкриття фондів , налагодження обміну досвідом і просування бібліотек у мережі Інтернет.

Цілі: підвищення самоосвіти, професійного рівня; спілкування з досвідченими фахівцями бібліотечної справи; популяризація і просування різноманітних форм і методів щодо організації роботи бібліотек, пов'язаної з впровадженням ІКТ.

Актуальність. Вважаю тему курування актуальною, тому що, зараз, в епоху стрімкого розвитку ІКТ у суспільстві, повністю змінюється місто і роль бібліотек, які беруть на себе роль  інформаційних центрів і забезпечують доступ користувачів до глобальної мережі Інтернет і всесвітніх електронних ресурсів. Тому вміння бібліотекарів щодо впровадження ІКТ, повинно постійно удосконалюватися, розширюватись, особливо це стосується бібліотек коледжів, де працює всього 2-3 працівника, немає інформаційних відділів і бібліотекар повинен володіти практичними навичками і уміннями щодо користування комп'ютерною технікою, налагодженням взаємодії з користувачами завдяки впровадженню нових технологій у роботу. Тут є, на мою думку, дві основні складові успіху невеликої бібліотеки: з однієї сторони, працюючи у корпоративній взаємодії зі своїми методичними центрами - науковими бібліотеками інститутів і університетів, бібліотеки внз І-ІІ р.а. зможуть заявити світові про себе, а з іншої, якщо, навіть,  у бібліотеці є пара комп'ютерів і вихід у світову мережу, бібліотекар вже в змозі представити там свої досягнення, створивши блог, сайт, сторінку у соціальній мережі і, таким чином, просувати бібліотеку. Але, на скільки бібліотекарі володіють інструментами, необхідними, щоб налагодити, систематизувати роботу, пов'язану з ІКТ? Які сервіси, інструменти є більш придатними для застосування? Це питання, які входять  у сферу моєї роботи як куратора.

Обраний напрям курування передбачає, або включає в себе декілька підрозділів, напрямів:
  • інформаційна та медіаграмотність бібліотекарів, студентів, можливо, викладачів;
  • особливості он-лайн надання інформаційних послуг студентам і викладачам навчального закладу;
  • інструменти, завдяки яким можна представляти цифрові продукти бібліотеки у мережі;
  • застосування нових форм і методів роботи з користувачами: проведення тренінгів з інформаційної культури, оцінки достовірності інформації;
  • інформування і ознайомлення бібліотекарів з безкоштовними web-ресурсами з можливістю обрання бібліотекою  власного способу бути представленою у всесвітній мережі (для тих, у кого ще немає блогу, сайту, сторінки у соціальній мережі);
  • он-лайн сервіси, хмарні технології,  завядки яким можна створювати спільні з користувачами цікаві елементи для супроводу культурно-просвітницьких заходів, реклами книги і читання;
  • спільна робота з педагогами щодо проведення інтегрованих занять з застосуванням ІКТ;
  • застосування можливостей АІБС для більш якіснішого інформаційно-бібліографічного обслуговування користувачів;
  • можливості мережевої взаємодії і робота у WIKI;
Джерела інформації.
Тема мого курування передбачає впровадження і розгляд  багатьох аспектів, тому і інформації можна знайти багато. Я буду намагатись знайти такі ресурси, які б, дійсно, допомогли колегам саме з практичної точки зору, рекомендувати, інколи, такі, які випробувала сама, або у яких описано досвід використання.
Тому, перш за все, буду використовувати:
  • професійну пресу і сайти (бібліотеки вузів, УБА, "Современная библиотека", "Библиотечное дело", бібліотечні освітні портали: Library.ru, "Бібліотечний інформаційно-освітній портал", "Бібліотечному фахівцю" та інші)
  • ресурси відкритого доступу (Гугл-Академия, eLibrary.ru, журнали відкритого доступу національної бібліотеки України ім. В.І.Вернадського та інші)
  • професійні блоги ("Пан бібліотекар", "Библионет", "Идеи, пойманные в сети", "Своременная библиотека", "Електронна книга у бібліотеці", "Идеи простых решений", "Библиомания", "Могілянська бібліотекарка" та інші)
  • повідомлення від інших кураторів, знавців бібліотечної справи у Твіттері і Фейсбуці;
  • бібліотечні спільноти (відкриті групи у Googl+, Фейсбуці, "В контакті")
Основні інструменти пошуку і стеження.
Передбачаю вести спеціалізований пошук за такими інструментами:
Моя персональна мережа включає в себе: контакти у соціальних мережах, набір інструментів для збору і збереження інформації, моя персональна інтелектуальна карта mindmeister, особисті контакти, які я знайшла завдяки Scoop.it і відстеженню новин у блогах. Це, перш за все, колеги-бібліотекарі: Ольга Кудрявцева, Ірина Огнева, Світлана Назарьєва, І.Юрик, Галина Єгорова, Є.Шибаєва, Юлія Главчева та деякі зарубіжні колеги, за якими я стежу.
Агрегатори: я використовую у якості агрегаторів: Paper.Li, Scoop.it (хоча це електронні газета та журнал), rebelmouse. Основний агрегатор, який акумулює усю інформацію і подобається, це - netvibes.
Фільтри для вхідних каналів:
Klout-показник, імпакт-фактор для наукових публікацій, застосування методів оцінки достовірності інформації, власний досвід.
Вибір матеріалів для публікації:
  • можливість практичного застосування, опробування;
  • актуальність;
  • креативність;
  • новизна матеріалу.
Перевірка джерел публікації і авторів.
Передбачаю застосовувати у відборі і аналізі матеріалів методи, які рекомендує А.Шперх: правило 3-х незалежних джерел, унікальність інформації, повторювані слова тощо. Взагалі, кожну статтю не перевіряю, покладаюсь на авторитет автора і джерела.
Редагування матеріалу.
Можна застосовувати скорочення тексту https://bitly.com/ для Твіттера.
Стала писати короткі анотації до англомовних статей.
Можна використовувати сервіс: http://test-the-text.ru/, обирая свій стиль написання і прибираючи зайві слова.
Забезпечення контексту.
Для відбору корисної інформації за допомогою тегів,  використовую електронний журнал Scoop.it, у якому дуже зручно розмістила ключові слова, вони стоять попереду моїх топіків. Майже всі публікації переглядаю, неприйнятні видаляю, намагаюсь надавати повну, цікаву, на мой погляд, інформацію по темі курування.
Власний погляд.
Намагаюсь висловлювати свою думку, робити рекомендації для конкретних читачів, або по конкретній темі, підрозділу.
Посилання на джерела.
Вважаю робити це завжди, це є принцип роботи справжнього куратора.
Зручна подача інформації для читача.
Якщо інформація надається у блозі, то завжди можна забезпечити зручність налаштуванням окремих функцій блогу.
Класифікація і архівування стрічки новин.
Класификацію забезпечую завдяки написанню ярликів, тегів, архівування також присутнє на блозі: праворуч можна знайти архіви новин, а також присутня стрічка найбільш популярних повідомлень і декількох (5) останніх.
Періодичне оновлення контенту.
Намагаюсь робити це систематично, але, якщо надаєш конкретну інформацію, пишеш пост, висловлюєш свою думку, то можна написати 2 - 3 за тиждень. Новини з інших блогів також потрібно переглядати систематично, інформація акумулюється у мене у агрегаторі Netvibes, де можна зручно слідкувати за всіма змінами, а також у моєму блозі є список блогів, за якими слідкую і  які читаю. Взагалі, зараз так багато інформації накопичується, що, якщо добу не переглядати її, то потім буває дуже важко все опанувати.
Розповідати про свою місію.
Я тільки почала розповідати колегам про свою місію куратора. Хочу сказати, що, перш за все, я вирішила стати куратором для самоосвіти, для того, щоб бути обізнаною в світі інформації, вміти з нею працювати  і передати свій досвід колегам. Я дуже люблю свою професію, тому намагаюсь завжди йти в ногу з часом, дізнаватись про щось новеньке - для мене необхідність. Я намагаюсь сама спробувати, а потім розповісти і навчити колег, або студентів. Бути куратором - це справжня робота, я тільки починаю відчувати себе ним.
Розповсюдження і синдикація за відповідними каналами.
Перш за все, коли заходжу до свого аккаунту у Google+, завжди висвічується червоним кольором "Оповіщення", можна відразу переглядати всі зміни, на e-mail також надходять усі оновлення, які відбулись у соціальних мережах. У браузері закріплені закладки основних агрегаторів і є кнопки на панелі. Працює TweetDesk. Переглянувши новини, намагаюсь обов'язково поділитися ними (або елементами, фрагментами) у Твіттері. Фейсбуці, Google+, Scoop.it. Інколи, відразу розповсюджую інформацію через сервіс Diigo, де можна як зберегти статтю, так і написати свою власну думку, анотацію, поділитися з конкретною групою. Тут я  надаю перевагу Diigo перед Evernote.
Зворотний зв'язок і відстежування відвідувань.
Blogger надає нам можливість відстежувати статистику відвідуваності, я маю 10 постійних читачів, загальна статистика - більше ніж 12000 (блог працює з 2013 р.). Я намагаюсь запроваджувати різні теми для обговорення, ділюсь своїми враженнями, публікую власні відеоролики, але коментарів постійно маю - 3-4, інколи більше, інколи всього 2-3. Тут є над чим працювати. А ось моя активність у Фейсбуці, Твіттері має більше відгуків. Так, наприклад, коли я  тільки починала активно працювати і навчатись на курсах, в мене було всього 4 послідовники, зараз вже маю 38 (у Твіттері). Це вже результат. Найбільше прихильників маю у Google+: 140 передплатників і більше ніж 483000 переглядів.
Вдосконалення і поліпшення.
Майже за два місяці навчання на ДК "Куратор змісту-4", я стала іншою людиною. Змінилось моє відношення до публікацій, з'явились навички відстеження інформації, її аналізу, збергання і розповсюдження. Я навчилась працювати з ВОР (ще не зовсім досконало), використовувати наукометричні бази даних, користуватись електронними бібліотеками, правильно застосовуючи елементи пошуку інформації, зареєструвалась у Google-Академії, ELibrary.ru. Дізналась багато нового і несподіваного, відкрила для себе Твіттер, електронний журнал Scoop.it. газету Paper.li, сервіс Diigo, агрегатори та інші цікавинки при роботі з інформацією. Залишилось тільки створити підсумкове відео (розумію, що це буде важко за обсягом роботи) і невже я стану куратором? Буду намагатись. Якщо це цікаво мені, я спробую залучити до співпраці колег. Треба діяти, час не чекає...

Всім бажаю вдалого курування і успіхів.
Дякую за нові знання нашим тьюторам: Кухаренку В.М., Главчевій Ю.М., Бугайчуку К.



Коментарі

Популярні повідомлення

Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація

Портфоліо. Типи і види, методика формування.