Народ скаже, як зав'яже


Вересневий фольклор і вересневі християнські свята

  • Прийшла Друга Пречиста - узяла комара нечиста
  • Гуси на Здвиження високо летять - на довгу осінь
  • Журавлі на Головосіка на південь полетіли - буде рання зима
Здвиження: у ліс не ходити

      За церковними переказами, 326 року мати імператора Костянтина Олена знайшла в Єрусалимі хрест, на якому розп'яли Ісуса Христа. На місці знахідки побудували християнський храм, який було освячено 26 вересня 335 року, а наступний день став святом Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього.
       Українці це свято називають просто Здвиженням.
       - На Здвиження земля "движиться" ближче до зими, і тому із цього часу настають холодні дня й птахи летять у вирій. За народним уявленням, вирій - це тепла країна, де ніколи не буває зими й де живуть тільки птахи та змії, - розповідають етнографи.- Першою відлітає зозуля, бо вона є ключницею та має золотий ключ од вирю. А от, скажімо, сойка залишається зимувати вдома: налаштувавшись відлітати, вона постійно відкладає свою мандрівку, бо то  їй здається, що іще достатньо тепло або що вже надто холодно. Тому є таке прислів'я: "Ходиш, як соя у вирій".
       Цього дня не можна ходити в ліс, оскільки у вирій не тільки птахи летять, а й повзуть змії, тому прогулянка може бути небезпечною.
       Крім того, од Здвиження до Благовіщення земля "здвигається", тобто зачиняється й відпочиває, і тому її не можна чіпати: заборонено копати, убивати кілки.

Коментарі

Популярні повідомлення

Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

Портфоліо. Типи і види, методика формування.

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація