Куратор змісту-4. Відкриті Освітні Ресурси


Доброго дня, шановні читачі, тьютори, колеги!

Публікую свій звіт по темі: "Відкриті освітні ресурси і курування"
Відразу хочу сказати, що витратила багато часу
на ознайомлення і вивчення матеріалу.
Тема для мене була новою, хоча деякими ресурсами,
я, звичайно ж, користувалась у своїй роботі.
Мені прийшлося нелегко...
І ось, що вийшло. Наберіться терпіння, будь ласка.
Спочатку : ліцензія Creative Commons.
Зайшла на сайт Creative Commons і зробила, як



Ще раз нагадаю свою тему курування:
"Організація роботи бібліотеки щодо впровадження
інформаційно-комунікаційних технологій у навчально-виховний процес"
Хочу зазначити, що тема широка, можна вести пошук у різних
напрямах. Я в основному використовувала хештеги:
"Інформаційні технології і бібліотеки", "Бібліотечні технології",
"Використання онлайн ресурсів" та деякі інші.

                      Перш за все, я звернулась до вебліографії "Открытые образовательные ресурсы", яку представила на своєму сайті бібліотека СумДУ:http://library.sumdu.edu.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=31&lang=ru
Непогано підібраний контент відразу ж видав мені у пошуковій стрічці:



Зробивши аналіз ресурсів, стає зрозуміло, що найбільш повно представлені
 світові і російські відкриті ресурси.

Открытые образовательные ресурсы мира
Open Educational Resources - Відкриті освітні ресурси (ВОР) ,  які ви можете вільно використовувати і повторно використовувати без будь-яких витрат.
Вони мають ліцензії Creative Commons чи GNU, ними можна ділитися.
Тут є навчальні матеріали: посібники, лекції, відео, аудіо лекції та інше. 

Знайшла деякі матеріали. Взагалі їх багато, але при повному доступі,
все ж таки потрібно володіти іноземною мовою. Перекладач Google перекладає тільки анотації до публікацій. (Або користуватись програмами-перекладачами)


Автор: Кейт Петерсон, Кимберли Кларк, Линдсей Матс
Мова: англійська. Тип матеріалу: Інтерактивний, Викладання і навчання стратегії.  Медіа Формат: Графіка / Фото, Інтерактивні
Абстрактні: Введення в  дослідження бібліотеки, курс розроблений так, щоб викладати студентам про бібліотеки (зокрема бібліотеки в Університеті Міннесоти)  і основи наукових досліджень бібліотеки. Студенти дізнаються, як підібрати  тему дослідження, як створити ефективну стратегію пошуку, як вибрати кращі бази даних бібліотеки, і як оцінити ресурси. Займає близько 30 до 40 хвилин, щоб закінчити і включає в себе онлайн практику:  студенти повинні заповнити робочий лист на основі власних дослідницьких вмінь.

Також цей ресурс - Open Educational Resources  включає в себе прекрасні презентації англійською мовою з аудіосупроводом.


Мічиганський університет
Пошук:
 Як працювати з бібліотечними ресурсами в усіх форматах? Концепція цифрової бібліотеки буде служити в якості інтелектуальної конструкції, протягом якої студенти вивчатимуть сутність пов'язаних понять наукової комунікації, цифрового збереження, кіберінфраструктури, представлення та стандарти в області інформаційних технологій. Враховуючи формат семінару, студенти мають засвоїти багато  літератури, активно брати участь в обговоренні питань, а також вжити заходів, колективно і індивідуально, щоб просунути своє розуміння майбутніх напрямків цифрових бібліотек.
Таку можливість дають студентам ці ресурси: далі сама стаття:







Також ці ресурси пропонують аудіофайли - необіхдна умова - знання англійської мови.
Аудіолекції


Пошук: "Інформаційні ресурси і бібліотека"
Лекції:

Матеріали по використанню документів Google

Створення онлайн презентацій:
               Цей курс розроблений, щоб надати студентам  базові знання про те, як використовувати технології, щоб домогтися успіху в онлайн-налаштуванні. Студенти будуть вивчати різні онлайн і комп'ютерні програми, які дозволять їм створити відео, презентації, проекти, постери і звіти. Бібліотекарі зможуть рекомендувати цей контент. Але потрібно знання англійської мови.
Виконання запитів: приклади, які можуть бути використані:


 World lecture project   Видеобібліотека відеолекцій світу. Міжнародна навчальна мережа

Світом лекцій проекту  - (WLP) ° є відеотека

(WLP) ° є центральним майданчиком для надання академічних відео з факультетів по всьому світові. Ви можете знайти відео за різними критеріями: тема, факультет, країна, мова, установи та інші.
Керівники не тільки  вставляють  відео , яке забезпечується величезними відео-patforms, такими,  як YouTube, Vimeo, Dailymotion, але  також посилаються на відео на untiversity-сайтів та інших установ звідусіль. Таким чином, ви можете шукати і доступ до багатьох джерел з (WLP) ° платформі, щоб знайти свій  відео інтерес.
  Партнер GlobalNet 21 надає допуск до  Семінарів, пов'язаних з відображуванням на (WLP) ° тем, і  запрошує інші бібліотеки, щоб об'єднатися за змістом, запрошуються також  організації і вчені для участі з їхнім досвідом та ЗМІ , щоб повідомляти заходи студентів.
Але я не знайшла вдалих ресурсів по темі.


VideoLectures.Net Колекція высокоякісних відеолекцій світу

Точних результатів сервіс не видав.


Open Yale Courses Лекции и другие материалы по дисциплинам гуманитарных, общественных и естественных наук

Відкриті Yale Курси забезпечує вільний і відкритий доступ до вибору вступних курсів, які викладаються шанованими викладачами і вченими Єльського університету. Метою проекту є розширення доступу до навчальних матеріалів для всіх, хто бажає вчитися.
На жаль, бібліотечної тематики немає.


Princeton University Образовательные материалы Принстонского университета (США)
Бібліотечних технологій - немає



Harvard University Образовательные ресурсы Гарвардского университета


Відвідувачі Гарварду можуть знайти і використовувати тисячі цифрових матеріалів з колекції Гарвардського університету. У той час як доступ до багатьох ліцензованих електронних ресурсів, таких як журнали, вимагають Гарвардського ID і PIN-код,  багато інших електронних матеріалів та цифрових об'єктів відкриті для всіх.
Можна використовувати  віртуальні виставки.

Представлені прекрасні онлайн виставки
Але для користування багатьма ресурсами потрібна реєстрація.
Пошук за БД :


Можна знайти цікаві електронні бібліотечні журнали по темі:

"Бібліотека і науково-долідницька інформація"

Майже всі матеріали для їхнього перегляду
потребують реєстрації користувача (яка, надається не відразу)




Російські освітні ресурси
Ресурс не містить матеріалів по темі курування


Знайшла такі публікації російською мовою:

Библиографическая ссылка:: Коряковцева Н.А. Технология работы с библиотечными и сетевыми ресурсами / Сб. "Элективные курсы в профильном обучении: Образовательная область "Информатика". Министерство образования РФ - Национальный фонд подготовки кадров. - М.: Вита-Пресс, 2004. - C. 9

Библиографическая ссылка:: Новые технологии в библиотечно-информационной практике и подготовке кадров: Тезисы выступлений VI научно-практической конференции и материалы IV краевого межведомственного конкурса "Молодые в библиотечном деле" / М-во культуры и масс. коммуникаций Перм. края, Перм. гос. ин-т искусств и культуры, Перм. гос. ордена "Знак Почета" краев. универс. б-ка им. А.М.Горького; сост. Т.В. Виноградова. - Пермь, 2008. - 107 с.

Брыкова О.В., Смирнова З.Ю., Ээльмаа Ю.В. Рекомендации по оформлению и представлению презентации. - СПб.: ГОУ ДПО "Центр повышения квалификации специалистов Санкт-Петербурга "Региональный центр оценки качества и информационных технологий", 2008. - 37 с.

Облачные технологии для дистанционного и медиаобразования: Учебно-методическое пособие / М.В. Кузьмина, Т.С. Пивоварова, Н.И. Чупраков. - Киров: Изд-во. КОГОАУ ДПО (ПК) "Институт развития образования Кировской области", 2013. - 80 с.

Виконання пошуку:
2 видання:


Открытые образовательные ресурсы (ООР): Ресурс Раундап

Зібрано статті, блоги, відео.

Знайшла деякі матеріали:
Малаика Костелло-Догерти, "Библиотека в помощь домашнему заданию _ доступные ресурсы"(http://www.edutopia.org/homework), Бет "Библиотеки 21 века - учебные фонды" (http://www.edutopia.org/blog/21st-century-libraries-learning-commons-beth-holland) - більше підходить для школярів.


Сайт Creative Commons


Знайдені матеріали по темі курування:

Наталія Леонідівна Клясен, Григорій Миколайович Литвиненко "Інформаційне забезпечення навчально-виховного процесу мережею спеціальних бібліотек України" - у журналі

Ключові слова: освітянська бібліотека; інформаційне забезпечення; модернізація освітньої галузі; інноваційні освітні проекти
Изображение домашней страницы журнала
Основним завданням журналу "ScienceRise" є публікація наукових  статей з метою  розповсюдження найбільш актуальної  і важливої інформації у різних напрямах  науки.
Виконання запиту:

Ріжняк Р. Я. "РОЗВИТОК ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАТИЗАЦІЇ НАУКОВИХ БІБЛІОТЕК У ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ УКРАЇНИ" у журналі: "Науковий огляд" (http://naukajournal.org/index.php/naukajournal/article/view/180)
У статті досліджується історія створення нормативно-правового забезпечення інформатизації наукових книгозбірень вищої школи нашої країни протягом періоду, починаючи з 80-х років ХХ століття по теперішній час. Визначені основні етапи створення правової бази інформатизації книгозбірень вищої школи: на першому етапі були прийняті нормативно-правові акти щодо розв’язання стратегічних проблем інформатизації українського суспільства, які стали передумовою розвитку інформатизації наукових бібліотек України; на другому етапі були розроблені правові засади та стандарти інформатизації наукових книгозбірень.
Тобто, можу зробити висновок, що  Creative Commons: http://search.creativecommons.org - надає цікаві матеріали різною мовою, можна обрати  джерела інформації різними мовами, у тому числі українською


Багато корисних ресурсів по темі курування надає Google Академія


Наведу лише деякі приклади статей: 
Цей ресурс дає можливість ознайомитися з майже усіма доповідями, статтями відомого вченого Я.Шрайберга ( генеральний директор Державної публічної науково-технічної бібліотеки Росії, доктор технічних наук, професор, уродженець України м.Житомир) , який багато років займається питаннями електронних бібліотек, інформатизації бібліотек, створенням єдиного відкритого доступу до онлайн джерел тощо.


Google Академія - найбільш насичений україномовний ресурс по темі курування.
Наприклад, виконання запитів:



Відеоресурси, за допомогою яких можна навчатися запроваджувати інформаційні технології у свою роботу, крім англомовних сайтів з відеолекціями, можна використовувати ресурси YOU TUBE: багато з яких
не мають ліцензії СС, але матеріали корисні:
https://www.youtube.com/watch?v=5HYpKCNERaU
https://www.youtube.com/watch?v=c0BBJyhpvEU

 З ліцензією СС:
https://www.youtube.com/watch?v=Z0T3CXLOA2o

Багато корисного може дати такий канал YOU TUBE, як Теплица социальных технологий : відео: "Онлайн уроки", "Обучающие презентации", "Видеоуроки" саме по темі мого курування. Цим каналом я вже неодноразово користувалась при створенні відео, онлайн презентацій тощо.
                      Виконання пошуку по темі. 12200 - результатів, які потрібно обробляти для подальшого використання. Є ліцензія СС.




Запит у Google: "Блоги, присвячені інформаційним технологіям" видав  37000 результатів, "Блоги, присвячені інформаційним технологіям у бібліотеках" - 85500. Є , що аналізувати і застосовути у роботі корисні матеріали.
Багато бібліотечних блогів присвячують свої матеріали моїй темі курування. Це блоги: 

Фахова наукова періодика України також містить на своїх сторінках статті по темі курування. Зокрема, звичайно, перший ресурс, до якого раджу звертатися: журнали відкритого доступу Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського: Журнали відкритого доступу:
Результати пошуку: 27100


Реферативна база даних - 20: запит: "Інформаційні технології у бібліотеках"

Можна використотувати для здійснення пошуку матеріалів й електронні бібліотеки, наприклад,

 DSpace
ELibUkr-OA - мультидисциплінарний відкритий електронний архів.
Зацікавила стаття: Мельник, О. Використання новітніх інформаційних технологій в бібліотеках України (на прикладі діяльності Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва) / Мельник О. // Звітна наукова конференція викладачів, аспірантів, співробітників і студентів РДГУ, 24—26 лютого 2009 р. Секція «Актуальні проблеми бібліотекознавства і бібліографії». — Рівне, 2009. — C. 29-30.
Результатів - сервіс видав замало. Скоріше за все,  треба у майбутньому більш детальніше уточнювати ключові слова.

При потребі можна звертатися й до вебліографічного покажчика на моєму бібліотечному сайті: WEB-ресурси бібліотек світу, вільний доступ, який має анотації до кожного ресурсу (Проект Гутенберг,Вільна бібліотека - Open libraryGallica, Всевітня цифрова бібліотека, Пошук книг GOOGLE,
eLibrary.ru Українські онлайн бібліотеки тощо).

Презентації по темі курування:
споріднених презентацій - багато, але пошук запитів по темі видав результатів небагато.


Шиваева Библиотеки и библиотекари в социальных сетях: как и зачем, 2013 р.
Open source technologies in Microsoft cloud - MS SWIT 2014 - Олексій Боков,2014 р.

Можливо вийшло дещо сумбурно, але я намагалася розібратися  і розповісти вам, шановні читачі, так як зрозуміла.

При виконанні завдання мені допомгли ресурси, які були представлені на курсі:
відеоролики Костянтина Бугайчука, презентація: "Открытые образовательные ресурсы", вебінари, присвячені авторському праву.
Також сподобався звіт Ольги Кудрявцевої, який вона надавала у 2013 році за темою: "Бібліотеки і соціальні медіа" - http://drpsklibr.blogspot.com/2013/11/2-creative-commons.html
Всім дякую!!!








Коментарі

Популярні повідомлення

Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

Портфоліо. Типи і види, методика формування.

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація