Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

 Дудли GOOGLE

Звичайно, ми про них знали, або чули, але призабули!

Але ж це цікаво і ми можемо використовувати їх, дудли, в нашій бібліотечній роботі, особливо зараз, коли працюємо онлайн, дистанційно і майже щодня шукаємо нові цікавинки для наших користувачів!

Дудл до 43-річчя з дня екранізації  фільму "Иван Васильевич меняет профессию"

Але про все послідовно!

Пригадаємо, що ж таке Дудли?

Дудли – це картинки, анімації й ігри на основі логотипа Google, які з’являються на головній сторінці пошуку й присвячені різним святам, ювілеям і подіям.

До речі, ось який Дудл присвятив GOOGLE дню осіннього рівнодення -

"Щасливої ​​осені 2020"


Цікаво, що дудли можуть бути не тільки статичними (картинками),
але й включати анімовані елементи. Є, навіть, інтерактивні дудли - міні-ігри, у які можна запропонувати пограти нашим читайликам!

Сайт, на якому можна ознайомитися, як з сучасними дудлами, так і знайти архів дудлів -  https://www.google.com/doodles#archive.

Дудли можуть відображатися як регіонально, так і для всього світу. До прикладу, дудли до Всесвітнього дня вчителя, до Національних свят різних країн, ювілеїв винахідників тощо.

При натисканні на дудл можна потрапити на сторінку пошуку із запитом про подію або свято, на честь якого намальований даний дудл.

Дудл до Загальних виборів у Новій Зеландії - 17 жовтня!

Один з останніх - дудл до 102-річчя від Дня народження
Бенедикта Сандіна - 18 жовтня 2020 р. 

 Doodle відзначає 102-річчя з дня народження фольклориста і етнографа з Сараваку Бенедикта Сандіно, який був куратором найстарішого музею Борнео: музею Саравака. Член Ібана - однієї з найбільших етнічних груп корінних народів на території нинішньої Малайзії - Сандін заслужив визнання вчених як один з провідних світових експертів з Ібан і присвятив своє життя збереженню своєї рідної спадщини.



Слово Doodle означає "каракулі" (з англ.).
Перший дудл з’явився в далекому 1998 році і був приурочений до фестивалю Burning Man. Сьогодні дудли з’являються щотижня, а в компанії Google є цілий відділ художників, що займаються малюванням дудлів.
Дудли, як пишуть, це такий популярний спосіб
доносити складні речі через візуалізацію їх у простих та зрозумілих зображеннях.

Дослідження вчених запевняють, що дудлінг сприяє покращенню концентрації, надихає на творчість, мотивує створити щось цікавеньке, причому можна це робити в команді!

Деякі закордонні бібліотеки випускають спеціальні інформаційні бюлетені дудлів для своїх читачів, тематичні добірки тощо!

Можна також, до прикладу, інформувати читачів про найближчі цікаві дудли, вести такі рубрики у Фейсбук, Інстаграм.

Чому б не спробувати залучити й наших читачів  створити свої власні дудли (тематичні, до якоїсь цікавої дати?!), оголосити конкурси дудлів, допомогти з корисними матеріалами, підказати їм теми тощо. І вже згодом переглянути такі роботи онлайн, підбити підсумки, розставити акценти!

Допоможуть кращому розумінню теми статті:

- "5 великих переваг малювання"

- відео - "Дудлери об'єднуйтеся" -   https://www.ted.com/talks/sunni_brown_doodlers_unite#t-46733

- стаття про дудлінг (як застосовувати у класі, але можна взяти корисне й для нас, бібліотекарів) - https://www.weareteachers.com/doodling-in-the-classroom/?utm_content=1517149010&utm_medium=social&utm_source=facebook

Статті англійською мовою, але, якщо у вас браузер Google Chrom, натисніть, будь ласка, правою кнопкою миші на публікацію і оберіть опцію "перекласти російською". Це насправді чудовий матеріал.

Ось декілька посилань на ігри: 

https://www.google.com/logos/2017/logo17/logo17.html?hl=ru

Архів дудлів

https://www.google.com/logos/doodles/2017/fischinger/fischinger17.9.html?hl=ru

- Гелловін 

- Хіп-хоп

- Крикет

Дякую за увагу! Творимо разом!

Коментарі

Популярні повідомлення

Портфоліо. Типи і види, методика формування.

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація