Прикуті книги? Незвичайно, але так було...

 Прикуті книги, або зв'язані книги.
Невже були такі часи, коли книги
приковували, або зв'язували?
Так, це було.

Бібліотека ім. Уімборна.  ( ReflectedSerendipity / Flickr)


Концепція бібліотек була незвичайною  з 5 по 15 століття. 
У той час книги були прикуті до полиць в європейських бібліотеках. 
Концепція вільного доступу до книг була, дійсно, 
дуже відмінною від сьогодення.
 Протягом цього періоду книги зберігалися в 
книжкових скринях -  альмеріях. 
Такі скрині розміщувалися в кімнатах, які зберегали цінності, і, 
отже, кімнати завжди були замкнені. 
Така кімната, насправді, не вважалася бібліотекою у такому вигляді, як ми її знаємо сьогодні і відвідувачам не дозволялося вільно ходити і читати книги.

Оскільки попит на книги збільшився на початку періоду Відродження, установи почали використовувати окремі кімнати для зберігання книг. 
Одну кімнату  використовували для загальнодоступних книг, схожих на довідковий розділ в наш час, і ще одну кімнату для книг повсякденного користування. 

Установи в той період мали кредитну систему, яка дозволяла вченим брати книги у них протягом року один раз. Це виявилося неефективним, тому що іншим зацікавленим вченим доводилося чекати цілий рік, перш ніж вони могли б прочитати книгу. 
Щоб книги були легко доступні студентам, вченим і простим людям без будь-якого періоду очікування, установи почали пов'язувати цінні книги і розміщувати їх у громадських бібліотеках.

Поява перших поясних (пов'язаних) бібліотек

Бібліотека Сорбонни у Франції, мабуть, є однією з перших бібліотек кінця XIII століття, яка почала процес зв'язування книг. Бібліотеки визначали цінність книг на основі освітньої цінності, а не фінансової. Було б іронічно об'єднувати фінансово цінні книги, тому що процес їх ланцюжка був досить дорогим. Були навіть деякі навчально-цінні книги, які зберігалися під потрійною ключовою системою, щоб читачам доводилося отримувати дозвіл від трьох окремих чиновників.

Зрештою, книги в таких бібліотеках були також закуті в ланцюги, щоб уникнути крадіжки, оскільки книги були дуже дорогими для друку. 
З появою  друкарського верстата, який був введений в 1450 році, кількість відбитків, доступних в одній книзі, значно зросла. Це означало, що вартість книг різко впала і зробила їх менш особливими, і це усунуло необхідність ланцюжка для книг на полицях.

 Фото Херефордського кафедрального собору. (Pellethepoet / Flickr)

Як відбувався процес зв'язування (приковування) книжок?

Священна Біблія в бібліотеці Хорнбі. (Родхолландему / Вікісховище)

Що стосується процесу ланцюжка, його кола не були прив'язані до "хребта" книги, а були прикріплені або до кута, або до обкладинки книги. Прикріплення до основи призвело б до непотрібного зношування при видаленні книги з полиці.

У деяких бібліотеках були доступні лавки під полицями, щоб читачі могли сидіти і читати. В інших були ряди сидячих кафедр. Якщо книга коли-небудь повинна бути видалена з ланцюжка, бібліотекар використовував
ключ для видалення ланцюжка.

Останнім часом, зростає інтерес до реструктуризації прикутих бібліотек. Є кілька закутих у ланцюжок бібліотек, які, як відомо, збереглися з їх оригінальними системами безпеки.

Бібліотека Херефордського собору - найбільша прикута бібліотека, яка все ще існує з 17-го століття. Її ланцюжки, стрижні і замки все ще не пошкоджені. Деякі старі книги зберігаються у вигляді рукописів, а деякі з них містять древній почерк і ілюстрації в золоті і кольорі. 
Деякі чудові книги тут - херефордські Євангелії, які були написані в 8-му столітті і Херефордський Антифон, написаний в 13-му столітті.

Бібліотека Херефордського собору. (Метью Хартлі / Вікісховище)

Попри те, як може здатися, бібліотеки намагалися зробити книги доступними для студентів і простолюдинів, об'єднавши їх і не намагаючись обмежити доступ. 
Сутність таких бібліотек полягала в скороченні вартості друку та забезпеченні доступності книг для більшої кількості людей за один раз, але вони були не дуже приємними. Ці бібліотеки часто були переповнені, і читачі були змушені сидіти дуже близько один до одного, викликаючи незручність. Багато читачів збиралися разом, щоб поділитися однією книгою. У цих ситуаціях здавалося, що читачі обмежувалися одним місцем, а не книгами.

За матеріалами публікації BY НИКИТА SHAH 
"Зв'язані бібліотеки: обмеження книг або читачів?"
Статтю розміщено на сайті STSTW MEDIA.
Дана оригінальна публікація увійшла в мою щоденну електронну газету
Paper.Lі "Library. Books. Readers" by Lyudmila Ponkratova, 11 листопада 2018 р.
адреса газети https://paper.li/f-1445020447#/

Матеріали можуть бути використані бібліотекарями
про проведенні бібліотечних уроків, бесід по темі
"Історія книги, бібліотеки".



Коментарі

Популярні повідомлення

Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

Портфоліо. Типи і види, методика формування.

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація