Водохресні святки


Дванадцять днів - після Різдва Христового (7 січня)
і до свята Богоявлення (19 січня) - Водохресні святки,
час веселих гулянь і вечірніх посиденьок.

      За традицією цей період уважали початком нового сонячного року, і мав він безліч цікавих ритуалів. Усі вони, так чи інакше, стосувалися завершення річного хліборобського циклу, тому всілякі дійства із зерном (приготування куті у Водохресний Святвечір, засівання, виготовлення дідуха тощо) зовсім не випадкові.

      У давнину в ці дні українці зазвичай вітали одне одного, бажали доброго врожаю, щедрого року, багатства й благоденства в домі господарів. Аби всі побажання здійснилися, існували звичаї, які передавали з покоління в покоління. Цей час був коротким перепочинком у сільських роботах, недовгим періодом відносного достатку в більшості родин і тому супроводжувався масовими народними гуляннями.

     З Різдва й до самого Водохреща в сільській хаті перебував справжній слов'янський родовий знак - дідух. У первинному варіанті це був усього лише перший або останній сніп урожаю (житній, вівсяний або пшеничний). Його зазвичай ставили на покуті, а довкола нього старший син або господар вистилав підлогу снігом і соломою.

    Нині побачити в помешканні такий сніп, певна річ, рідкість. Тепер його часто замінює невеликий букет із колосся, розмаїтих трав і квітів безсмертника.

  Зачерпнемо води з Йордані

     Традицію пірнати на Водохреще в ополонку хоча й шанують усі, підходить вона, на жаль, далеко не всім, а комусь на це просто не вистачає духу. Освячену воду із церкви напевно принесе додому дуже багато хто. А ті ж, у кого є неподалік колодязь, річка, озеро, можуть зачерпнути її водохресної ночі. За давнім повір'ям, у цей час уся вода є освячено. Зберігати воду радять у скляному посуді, накритому зверху серветкою, бажано в прохолодному темному місці. Щоб надати святковому атрибуту особливого значення, цю пляшечку можна прикрасити власноруч, використавши мінімум підручних матеріалів, використовуючи, наприклад, таку техніку, як декупаж.

                                          Дідух власноруч

     Він має три частини ( у кожній по чотири гілочки), які символізують минуле, сьогодення та майбутнє. Колоски й інші рослинні матеріали можна купити в крамниці сувенірів або, що іще краще, використовувати ті, що зберіглися з літа. Спочатку їх треба замочити, щоб не ламалися. Переплітати можна на свій розсуд, головне щоб складові частини були приблизно однаковими. Для скріплення найпростіше скористатися шматочком шпагату. Якщо знайдуться різнобарвні стрічечки для прикрашання, то дідух буде тільки вдячний!

 

Коментарі

Популярні повідомлення

Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

Портфоліо. Типи і види, методика формування.

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація