Інтернет-технології в бібліотеках. Вже ознайомились з новими статтями 3-го номеру журналу "Бібліотечний форум: історія, теорія і практика"? Про досвід бібліотекарів Луганської ОУНБ ім.О.М.Горького. Частина І.

Доброго дня, любі друзі!

Закінчується літній відпочинок і зовсім скоро
розпочнеться новий навчальний рік!

Вітаю вас, шановні колеги, з новими читачами, знаннями,
враженнями і бажаю плідної роботи,
успіхів і натхнення!!!


Влітку отримали 3-й номер нашого професійного журналу
"Бібліотечний форум: історія, теорія і практика",
головний редактор Ольга Башун.



Дякую редакторові Ользі Башун і авторам публікацій
 за змістовне наповнення даного номеру,
а втім, як  і завжди (і в інших номерах багато корисного!)!

Хочеться зробити акценти на статтях,
які розміщено в рубриках "Управління бібліотекою. Бібліотечний менеджмент" і "Інтернет-технології в бібліотеках".

Інтернет-технології є темою мого дослідження, саме ІКТ я приділяю багато уваги на блозі і тому публікації даної тематики завжди є для мене корисними, ось і вирішила поділитися своїми враженнями від прочитаного.

 Можливо, тези обраних статей будуть цікавими і для вас (адже далеко не всі бібліотеки передплачують фахову періодику).

Мою увагу привернула стаття Ю.Дубової і А.Літашової
"Роль веб-сайту та соціальних мереж у формуванні оновленого іміджу бібліотеки".



У статті:
-  проаналізовано роль веб-сайту та соціальних мереж у формуванні сучасного, позитивного та привабливого іміджу бібліотеки на прикладі віртуальної роботи Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки імені О.М.Горького;

- розкрито та обгрунтовано основні принципи й підходи до оновлення сайту бібліотеки та внесення концептуальних змін щодо структури, змістовного наповнення й зручності використання;

- визначено роль сайту та соціальних мереж для просування бренду бібліотеки.

Визиває повагу
рішення працівників Луганської ОУНБ -
 через військові дії на Сході країни
 розпочати нове бібліотечне життя у Старобільську.

Бібліотека, "опинившись у стані цілковитого ресурсного спустошення,
переорієнтувала всі зусилля на формування зовсім інакшої
концепції розвитку бібліотеки, а відповідно й іміджу".

Які конкретні акценти мені хочеться зробити,
які етапи роботи колег над веб-сайтом, або в соціальних мережах
можна застосувати й в інших бібліотеках?

1. Бренд бібліотеки. Цікавим є підхід бібліотекарів до створення й просування бренду своєї книгозбірні.
А саме - спрощеним прообразом офіційної назви бібліотеки
став варіант "Good Library", завдання якого "сформувати у користувачів сприйняття про комфортний, товариський та необмежений простір з різноманітними корисними послугами."
Командою однодумців було "розроблено графічне зображення бренду,
визначено його кольорову гаму та виготовлено банер із зображенням
брендової назви та логотипу, що активно використовується в бібліотеці та за її межами під час проведення заходів, а також задля впізнавання установи на сайті та соціальних мережах".


2. Основний принцип роботи сайту (я не буду зупинятися на технічних характеристиках, які були застосовані при створенні - кожна бібліотека створює сайт, спираючись на власні фінансові можливості і наявність у штаті програмістів, можливо і створення сайтів на безкоштовній основі на різних платформах...) - "не ускладнювати життя користувачу та іншим бібліотекарям" - є сучасним і прогресивним підходом, на мою думку.
На сайті працює команда молодих людей, які не керуються установками, "породженими досвідом минулих поколінь, а навпаки - беруть до уваги лише ту ідею, що активно пропагується сьогодні й вибудовує плани  на майбутнє".

3. "Динамічна стилістика" сайту -  авторське позиціювання, коли використовується так званий феномен невимушеної авторської стилістики.
"Автору надається право самостійно обрати форму, вид та стилістику подання матеріалу на сайті відповідно до проблематики, теми контенту та аудиторії, на яку розрахована інформація."
Надається перевага аналітичному і художньо-публіцистичному підстилям. Відсікається інформаційна форма подання матеріалу "через характерну унормованість, стислість, неприпустимий опис особистої думки автора". Навіть звичайна інформація подається у формі нарису, або фейлетону. 
"Таким чином бібліотекарями, що наповнюють контентом сайт та соціальні мережі, забезпечується як жанрова, так і мовностилістична різноманітність та авторський підхід".

4. Мінімалізм. Працівники бібліотеки використовують принцип архітектора Людвіга Міс ван дер Рое, який зазначив, "що менше - означає більше". Веб-сайт Луганської ОУНБ ім. О.М.Горького "має збільшені фонові зображення, елементи плаского дизайну, обмежену кольорову палітру з превалюванням червоного кольору. Одним із стовпів мінімалізму є порожній простір, так зване біле, білі плями. Це дає змогу акцентувати увагу на деталях". 
Даний принцип застосовується й у підборі рубрикаторів сайту: "чітка рубрикація та логіка викладу матеріалу вкрай важливі, оскільки допомагають заощадити час у пошуку потрібної інформації куористувачами, швидко орієнтуватися у загальному інформаційному полотні".

5. Дотримання феномену кліпової культури, завдяки чому читач виокремлює лише ту інформацію, яка знаходиться у буквальному сенсі на поверхні - образ, символ, заголовок...

Сайт має 8 розділів. На мою думку, лаконічно, розкривається інформація про бібліотеку та її послуги для користувачів. Ви, любі друзі, можете самі зазирнути на сайт і переконатися в цьому. 
Розділ "Пропонуємо" присвячено літературним оглядам та добіркам топ-книг за різною тематикою;
Розділ "Новини" (він є на всіх сайтах)  - висвітлює інформацію про заходи та події бібліотеки;
Розділ "Календар" містить інформацію щодо запланованих у книгозбірні заходів на місяць (цікава форма подачі!) та інші розділи, серед яких корисним є й такий, як "Стати читачем" - тут читачам пропонується зареєструватися у бібліотеці, заповнивши електронну форму (можна використати найпростішу, наприклад, форму сайтів Google) і тим самим отримати доступ до електронного каталогу.

Зворотній зв'язок з читачем забезпечується завдяки чату на зовнішньому сервісі PureChat.

Щось я вже багато написала, а чому? Тому, що цікавий досвід, є  родзинки, і хочеться брати приклад, і можна деякі елементи застосовувати і у своїй роботі.

Дякую вам, друзі, за увагу, а колегам з Луганської ОУНБ за креативний підхід до бібліотечної роботи! 

Далі буде... про соціальні мережі та інші публікації!










Коментарі

Популярні повідомлення

Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

Портфоліо. Типи і види, методика формування.

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація