Досвід організації роботи закордонних бібліотек в умовах пандемії коронавірусу - "Pick and collect".

З'являється багато публікацій в закордонній пресі,
присвячених роботі бібліотек в період коронавірусу.

Сьогодні розповім про досвід роботи бібліотек
графства Дарем Північно-Східної Англії.
Там з'явилася нова бібліотечна
служба, яка вибирає і збирає для своїх користувачів
книги за попереднім замовленням.



Послуга "Pick and collect" (вибрати й зібрати) починає діяти з 6 липня і дозволяє відкрити доступ до книжкових фондів бібліотек на час пандемії.

Користувачі можуть замовити до трьох книг в Інтернеті або телефоном. 
В інтернеті для цього з'явився спеціальний онлайн-ресурс

Pick and Collect library service


Потім бібліотечна служба зв'язується з читачем за зареєстрованим номером, щоб домовитися про місце збору і видачі, 
тобто уточнює, коли та де читач зможе забрати свої книги, звернувшись
 до  бібліотеки-учасниці даного проєкту. 


Сервіс Pick and Collect спочатку буде доступний в бібліотеках в замку Барнард, Честер-ле-Стріт, Консетт, Крук, Ньютон Ейкліфф, Пітерлі і Сихем, а також в Бельмонте в Дареме і Вудхаус Клоуз в Бішоп-Окленді. 

Будь-хто може користуватися цією послугою, незалежно від того, де в окрузі вони живуть або яку бібліотеку вони зазвичай відвідують.

Бібліотеки, які обрані для здійснення такої послуги,
є доволі потужними, мають достатньо місця для 
забезпечення основних елементів служби відбору і збирання книжок. 

Мається на увазі простір для відвідувачів, 
що стоять в черзі в поодинці до входу, і для «зони карантину книг».

 Це також дозволяє адаптувати область обслуговування до 
її розгортання на сайтах інших бібліотек, куди можуть звертатися
читачі для замовлення літератури.


               Бібліотеки не будуть відкриті для роботи у звичному режимі, а всі інші бібліотечні служби, включаючи доступ до загальнодоступних комп'ютерів, будуть закриті на невизначений термін, можливо, назавжди.

            «Наш сервіс з "відбору та збирання" надасть користувачам доступ до книг, в той час як ми працюємо над тим, щоб повернути наші бібліотечні будівлі в робочий стан, коли це буде безпечно. Хоча це послуга тільки для зустрічей, і люди не зможуть знаходитися всередині бібліотеки, це крок до нової нормальності.

Ми знаємо, що попит спочатку буде високим, тому я закликаю людей бути терплячими при зверненні в бібліотеку», - Джо Аллен.

Рада буде продовжувати надавати тимчасову службу доставляння книг Doorstep, яка була введена в період блокування, щоб надавати книги для ізольованих і вразливих користувачів бібліотеки «Книги на колесах».

Розширена цифрова пропозиція, що включає більше електронних книг, електронних журналів і книг eAudiobook, а також безкоштовний доступ до дослідницького інструменту Ancestry, за останні пару місяців завоювала популярність серед користувачів бібліотек даного регіону і залишиться доступною поряд з іншими онлайн-ресурсами та цифровими історіями.

Більше 7000 чоловік відвідали веб-сторінку Libraries Online з початку квітня, а понад 3000 осіб відвідали сеанси онлайн-розповідання історій за той же період.

Вибирати й забирати видання  можна через службу Library Online або зателефонувавши в одну з бібліотек-учасниць проєкту.

Тобто будь-хто може стати членом бібліотечного сервісу, відвідавши Library Online або зателефонувавши в одну з  бібліотек.

Ось як виглядає головна сторінка даного сервісу, до якого
можуть звертатися користувачі для здійснення замовлення:






Використано матеріали публікації "Pick and Collect Library Service will Launch 6th July", By Edward Baker.


Коментарі

  1. "Бібліотеки не будуть відкриті для роботи у звичному режимі, а всі інші бібліотечні служби, включаючи доступ до загальнодоступних комп'ютерів, будуть закриті на невизначений термін, МОЖЛИВО, НАЗАВЖДИ".

    Так, це нова реальність, нові виклики для бібліотек, хоча і зі старими (що були до пандемії) викликами ще не дуже розібралися. Нажаль, бібліотеку вже не можна назвати "відкритим публічним простором". Потрібно вибудовувати "нову нормальність", шукати нові шляхи до читачів, брати до уваги успішний досвід бібліотек світу.

    Актуальна публікація, спонукає до роздумів. Дякую, Людмило.

    ВідповістиВидалити
  2. Так, дякую, Тетяно, за коментар! Дійсно, спонукає до роздумів. Карантин подовжено, бібліотека повинна докладати всіх зусиль, щоб не тільки не втратити свого читача, але й знайти нових, можливо, віртуальних, користувачів, пропонуючи нові засоби обслуговування в таких умовах. Гарно і професійно створений онлайн-сервіс в цьому велика допомога!
    "Нова нормальність" зараз як ніколи на часі! Ніби і ми обслуговуємо читачів без допуску до фондів і приміщень, але як тут все чітко організовано і сплановано, зручно! Заповнив форму, подзвонив, або відправив замовлення і все! Бібліотекарі самі зв'язуються з читачами, призначають час і так далі.... Дякую ще раз за відгук!!!

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні повідомлення

Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

Портфоліо. Типи і види, методика формування.

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація