Український історик європейського значення. М.Грушевський - до 150- річчя від дня народження.


"Як би хотілося мені стати ватажком хлопців українських!
Робитиму для цього все, що зможу! Може, Бог мені і допоможе!"
М. Грушевський

29 вересня 2016 року виповнюється 150 років від дня народження
видатного українського вченого, громадського і державного діяча, який став
символом української нації у ХХ ст.  Його монументальна «Історія України-Руси» по праву вважається метрикою нашого народу, а її автора називають Великим Українцем — і літописцем, і творцем історії. 

Ім’я Михайла Сергійовича Грушевського – це ім’я академіка Всеукраїнської Академії Наук, академіка Академії наук СРСР, колишнього голови Центральної Ради, славетного історика ХХ ст.

“Батько Грушевський” ( так його називали за часів Центральної Ради) став одним з провідних діячів українського національного відродження в новітній історії України. 

Неоцінима заслуга Грушевського перед українським народом полягає в тому, що він на величезному архівному матеріалі показав безперервність історії українського народу від часів Київської держави і донедавна, довів, що український народ, як і всі інші слов’янські народи, має своє власне коріння. Українська нація завжди зберігала свою національну культуру та історію. Загалом його перу належить майже дві тисячі праць, в яких історія України просліджується від найдавніших часів до проголошення Української Народної Республіки.




Автор понад двох тисяч праць, талановитий професор-педагог, видатний історик, дослідник літератури та інших видів мистецтва, письменник, перекладач, етнограф, соціолог, публіцист, лідер впливових в Україні демократичних партій і перший президент Української Республіки, керівник славнозвісного Наукового товариства імені Т.Шевченка у Львові, Українського наукового товариства в Києві та "Літературно-наукового вісника", газет, журналів, один з фундаторів Української Академії наук, автор десятитомної "Історії України-Руси" та історії запорізького козацтва - Михайло Грушевський на ниві освіти, науки, культури, громадсько-державної діяльності дістав не лише загальнонаціональне, а й міжнародне визання.

Кобзарем називають Тараса Шевченка, Каменярем — Івана Франка... Михайла Грушевського
назвали Великим Українцем -  книга :
Великий Українець : матеріали з життя та діяльності М.С. Грушевського / упоряд. А. Демиденка ; вступ. сл. Л. Кравчука ; післямова Ф. Шевченка ; худож. оформ. О. Коваля. — К. : Веселка, 1992. — 551 с. :23 окр. арк. фотоілюстр., ілюстр. — (Світочі) 

Окремі матеріали виставки, яку ми організували для користувачів
у читальній залі бібліотеки "Український історик європейського значення",
присвячені роботі М.С.Грушевського "Історія Української літератури" (знаходиться у фонді бібліотеки).


Як пишуть дослідники життя і творчості М.С.Грушевського, до цієї фундаментальної праці історик був належним чином - професійно, духовно, морально, самими обставинами розвитку дійсності - підготовлений. А головне, він виношував план історії української літератури, коли писав і виходили в світ його всеосяжні томи "Історії України-Руси".

"Я хочу ще жити, - говорив у розпалі роботи над "Історією української літератури" вчений, - щоб працювати, страждати і боротись разом із вами, щоб привітати той момент, що колись провіщав українському народові мій довголітній товариш праці... Іван Франко оцими словами:

Та прийде час, і ти огнистим видом
Засяєш у народів вольних колі,
Труснеш Кавказ, впережешся Бескидом,
Покотиш Чорним морем гомін волі
І глянеш, як хазяїн домовитий,
По своїй хаті і по своїм полі"

Надзвичайно актуально і пророчо звучать праці світоча української
нації, де він шукає і знаходить відповідь на одвічні питання: хто ми, якого батька діти, куди йдемо, чого прагнемо... «Ми маємо так багато свого, що нам нема чого зазіхати на чуже... Наш край великий і багатий, один із найкращих країв на світі, створений для розвитку великої, економічно сильної держави. Український народ повний життєвої сили, енергії, здібний, витривалий, високо здатний до організації, до громадської солідарності... Досить відкрити людині очі на те, хто вона, щоб бути певним в її вірності національній дисципліні. З сею міцьною єдністю наш український народ становить велику силу, суцільну глибу, монолит, якого нема іншого в східній Європі».

  
Завітайте до бібліотеки, де можна ознайомитись,
як з працями видатного історика,
так і науково-дослідницькими джерелами
про його життя і творчість.













Коментарі

Популярні повідомлення

Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

Портфоліо. Типи і види, методика формування.

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація