Особистий погляд

        15 квітня на базі бібліотеки Сумського медичного коледжу відбулось засідання обласного науково-методичного об'єднання заідуючих бібліотекми ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації. Тема, яка була розглянута на засіданні: "Стратегічні орієнтири розвитку бібліотек ВНЗ в умовах реформування освіти в Україні"

     Хочу зазначити, що питання  засідання дійсно турбують нас, бібліотекарів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації. Це  питання атестації бібліотечних працівників ( наболіле, і дійсно до кінця ще не вирішене), старіння кадрів, напрямки маркетингової діяльності бібліотеки навчального закладу, стратегічний менеджмент в роботі бібліотек, автоматизація вузівських бібліотек. Все це для багатьох з наших колег інколи стає проблемами, які необхідно вирішувати і підходити до  їх вирішення комплексно, в тісній співпраці з керівництвом навчального закладу.  У нашому коледжі, наприклад, в певній мірі знято питання автоматизації, ми маємо прекрасну читальну залу з електронним сектором - 6 сучасних АРМ, стаціонарний мультимедійний екран, проектор, з 2006 року працюємо за бібліотечною програмою "Ірбіс", маємо електронний каталог і 6 власних баз даних, створюємо власні цифрові продукти, рухаємося далі.
        Хочу сказати, що незважаючи на нестачу комп'ютерної техніки у бібліотеці, потрібно все ж таки починати з малого (хоча б з  одного комп'ютера!). Якщо є комп'ютер, є Інтернет, можна сповістити світу про себе, про свою бібліотеку. Існує багато безкоштовних сервісів, які можна використовувати у своїй роботі. Створюйте бібліотечні блоги, вебсторінки, сайти, доводьте керівництву необхідність впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в роботу бібліотеки! Під лежачий камінь вода не тече, все залежить від особистості, бажання працювати в ногу з часом!
        Методичні об'єднання, якими керує Бегменко О.М. дійсно необхідні нам, бібліотекарям. Олена Миколаївна шукає цікаві теми для обговорення, ми побували вже в різних навчальних закладах, отримали певний досвід. Вважаю, що тільки через спілкування, обмін досвідом,  ми зможемо досягти успіхів  у нашій бібліотечній справі. На жаль, не всі приїхали (все те ж наболіле питання фінансування!) на засідання, але було по-справжньому цікаво і корисно!
         Доповідачі: Бегменко О.М. (зав.бібліотечним відділом СВУМіК ім. Д.С.Бортнянського, голова обласного науково-методичного об'єднання), Отич Н.М. (завідуюча відділом інформаційно-бібліотечних систем  СОНБ ім. Н.К.Крупської), Чернега В.А. (викладач вищої категорії бібліотечних дисциплін), Кратенко А.О. (викладач бібліотечних дисциплін), Сотнікова І.В. (завідуюча бібліотекою СВУМіК) грунтовно ознайомили всіх присутніх  з питаннями, які вони підготували, за круглим столом відбулось обговорення, кожен з присутніх мав змогу виступити, поділитися власним досвідом роботи. Також ми ознайомились з  матеріалами, корисними порадами, буклетами  колег-бібліотекарів. Мені, наприклад, було дуже приємно, що мій бібліографічний покажчик "Виховна робота куратора"  зацікавив колег, що він стане в нагоді при проведенні масових заходів не лише в нашій бібліотеці, але й в Конотопі, а інформаційний буклет до Всесвітнього дня здоров'я (підготувала бібліотекар Гриценко Г.В.) сподобався своїми лаконічними цитатами, несподіванкою  підходу до теми "Бути здоровим сьогодні модно".  Ось це і є задоволення від роботи, впевненість, що ти працюєш недаремно!
        У медичному коледжі в день проведення нашого засідання було по-справжньому затишно, світло, студенти у білому вбранні...  Мабуть так у них завжди, адже вони майбутні лікарі! Але пам’ятаймо, що у давнину бібліотеку називали «дім життя», «притулок мудрості»,   «аптека для душі» (В.Сухомлинський). Тож будемо гідними  мудрецями, "аптекарями" для своїх користувачів! Адже "давнині" необхідно  вірити, а ви згодні?




Коментарі

Популярні повідомлення

Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

Портфоліо. Типи і види, методика формування.

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація