Що таке меми? І як їх створити?

Поговоримо про меми!

При зануренні у тему, виявилося, що це не просто "смішні картинки" з написами, а існує цілий науковий підхід, який визначає поняття мемів!

Як же створити мем?

Ось, до прикладу такий?

(Моя перша спроба у цьому напрямку творчої діяльності😀)


 Я створила його у сервісі 

https://imgflip.com/

Спочатку з'ясуємо, а що ж таке взагалі мем?

Мем (англ. meme; у іншій транскрипції — «мім») — одиниця культурної інформації, поширювана від однієї людини до іншої за допомогою імітації, навчання тощо. Може бути зображенням або відеозаписом гумористичного характеру.


Термін «мем» і його розуміння були введені еволюційним біологом Річардом Докінзом в 1976 році в книзі «Егоїстичний ген». Докінз запропонував ідею про те, що вся вагома для культури інформація складається з базових одиниць - мемів, точно так само, як біологічна інформація складається з генів.

Вікіпедія  визначає поняття мему з точки зору різних наукових галузей, а саме:

📌 (за Докінзом) Мем — це основна одиниця культурної передачі чи ініціації. (Р. Докінз);

📌Психологія

(за Денетом) Мем — це у певному розумінні комплексна ідея, яка формує себе у вигляді чогось певного і запам'ятовуваного. Мем поширюється через знаряддя, поведінку та позначення — фізичні прояви мему.

(за Плоткіним) Мем — одиниця культурної спадковості, аналогічна гену. Мем — це внутрішня репрезентація знання.

Мем — одиниця мислення, завдяки якій здійснюється його процес.

📌Соціологія

Мем — одиниця суспільної взаємодії.

📌 Культурологія

Мем — одиниця інформації, яка міститься у свідомості. Мем діє на події таким чином, щоб у свідомості інших людей утворилося більше число його копій.

(з позиції егоїстичних реплікаторів) Мем — одиниця культури, постійна конкуренція яких в боротьбі за увагу є основою розвитку культури.

Різні трактування обумовлені, по-перше, складністю і багатовимірністю категорії мему. По-друге, тим що неможливо чітко визначити мінімально можливий об'єм інформації, що реплікується.

Ой, друзі, а ще є комплексний мем, інтернет-мем (до речі їх використовують вчителі на уроках!), меметика (ціла наука про меми!), аналогія з геном... Докладно читайте тут.

Ще мені сподобалася цікава стаття Сергія Чемеркіна про інтернет-мем. Читайте тут.

Цитую:

"Як відомо, мова Всесвітньої мережі розкутіша порівняно з літературною практикою. Це помічають самі інтернет-користувачі. Недотримання літературної норми, значна емоційна насиченість тексту – виразні показники такої розкутості. Образно кажучи, інтернет-автори ставляться до своїх текстів «несерйозно». Таку «несерйозність» мови М. М. Бахтін називав карнавалізацією мови. Припускаючи, що інтернет-спілкування – це вияв такої карнавалізації, а мова в Мережі є чимось на зразок гри, можемо стверджувати, що одним з елементів такої гри виступає інтернет-мем. Тобто з’являється певне поняття, назву якого (слово, словосполучення) користувачі починають уживати в емоційному, здебільшого – іронічному, контексті; цей процес набуває масового характеру, і в інтернет-комунікації з’являється мем… "

Варто наголосити на тому, що існують безліч видів мемів різного спрямування та тематики, котрі дають змогу сучасній молоді навіть розпізнавати та виокремлювати близьких по духу людей, котрі розділяють схожі міркування, твердження, сміються над схожими речами.

Варто наголосити на тому, що за словами Сьюзен Блекмор, провідної дослідниці мемів, за мемами взагалі можливе майбутнє, оскільки вони можуть приміряти на себе роль ідей. Згідно з концепцією Сьюзан, «люди - це мем-машини, що використовуються  мемами для розмноження і копіювання, а мова, релігія, мистецтво - це паразити, які еволюціонували разом з людиною і прийшли до симбіозу з нами, чому ми і не відчуваємо їх небезпеки» . А як відомо із праць К. Юнга, ідеї взагалі можуть керувати нами та всім світом (джерело)

Перейдемо до сервісів, які допоможуть створити мем.

Меми можна створювати у таких онлайн-сервісах, як 

- Canva

- Crello

https://imgflip.com/

https://mr-mem.ru/

Я розповім про генератор мемів та інших картинок -  https://imgflip.com/

Сервіс англомовний, але Google Chrom все вам перекладе!

Це безплатний онлайн-редактор зображень, який дозволяє додавати до зображень текст зі змінним розміром. Він працює на полотні HTML5, тому ваші зображення миттєво створюються на вашому власному пристрої. Є мобільний додаток, тож можна працювати на смартфоні.


Реєстрація не обов'язкова, але, якщо ви хочете зберегти свої меми, то  реєстрація необхідна.
Тут все засновано на використанні вже готових шаблонів, вам потрібно додати написи й мем буде готовий до використання (ви можете його зберегти на свій ПК).

Обираємо опцію "створити мем"

Сервіс відразу пропонує картинку (шаблон). Ви можете використати її, або завантажити власне зображення.
Можна до  шаблону (картинки), що вам запропоновано сервісом, додати своє фото (картинку) і обрати місце його розташування (зверху, нижче, вище основного)

А можна завантажити власне фото і додавати написи до нього
у спеціально відведених для цього полях:


Як можна налаштувати свій мем?

👉 Ви можете переміщати текстові поля і змінювати їх розмір, перетягуючи їх.
👉 Ви можете налаштувати колір шрифту і колір контуру поруч з тим місцем, де ви вводите текст.
👉Ви можете додатково налаштувати шрифт в розділі «Додаткові параметри», а також додати додаткові текстові поля. Imgflip підтримує всі вебшрифти й шрифти Windows / Mac, включаючи напівжирний і курсив, якщо вони встановлені на вашому пристрої.
👉Також можна використовувати будь-який інший шрифт на вашому пристрої. Зверніть увагу, що Android і інші мобільні операційні системи можуть підтримувати меншу кількість шрифтів, якщо ви не встановите їх самостійно.
👉Ви можете вставляти популярні або персоналізовані стікери та інші зображення, в тому числі  сонцезахисні окуляри з написом, бульбашки з текстом і багато іншого. Підтримуються прозорість і зміна розміру.
👉 Ви можете обертати, перевертати та обрізати будь-які шаблони (картинки), які ви завантажуєте.
👉 Ви можете намалювати, обвести контур на своєму мемі, використовуючи панель прямо над зображенням попереднього перегляду мема.

👉Ви можете створювати «ланцюжки мемів» з декількох зображень, розташованих вертикально, додаючи нові зображення з налаштуванням  «під поточним зображенням».

Розглянемо панель інструментів для роботи з мемом:


Інтервал -  це те, як будуть розташовані ваші написи для мемів (відступи зверху, знизу, без інтервалу тощо)

Стікери: знаходяться під іконкою з окулярами:


Додати зображення


Опція "Малювати"
Коли закінчили малювати - натисніть знову цю опцію меню (буде напис "сделанный"), щоб повернутися, або "скидання налаштувань".


Далі - опція "Завантажити новий шаблон" -
ви завантажуєте зовсім нове зображення з ПК, або з завантажених раніше,
або обираєте за URL.


Далі - "шукати всі меми" - шукати або ваші (вже створені), або популярні меми
Поля для створення написів 



Сервіс - багатофункціональний. Тут можна створювати ще й  GiF - анімації,
діаграми, плакати. Але про це ми дізнаємось іншим разом!

Разом з читачами ми можемо створювати книжкові меми, мотиваційні плакати, цікаві "гіфки"!

Друзі, бажаю всім успіху і творчості!
















Коментарі

Популярні повідомлення

Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

Портфоліо. Типи і види, методика формування.

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація