Зарубіжні бібліотеки сьогодні. Новини від Британської бібліотеки!

Цікаві новини закордонної преси бібліотечної тематики.

Хочу познайомити вас, друзі, з публікацією видання ianvisits.co.uk, яке висвітлює події в Лондоні.

Британська бібліотека випустила величезний архів майже 18 тисяч карт і оглядів, які були оцифровані і доступні безкоштовно - без будь - яких обмежень авторського права.



Довідково:

Британська бібліотека (англ. British Library) — національна бібліотека Великої Британії. Закон про її створення шляхом об'єднання бібліотеки Британського музею і ряду менш значущих колекцій було прийнято парламентом у 1972 році; нова будівля бібліотеки в Лондоні відкрилася 1 липня 1973 року. Одна з найбільших бібліотек світу (кількість одиниць зберігання перевищує 150 млн).

Купольна читальна зала.  Фото з Вікіпедії. 

Отже, колекція карт з топографічної колекції короля Георга III, що зберігається в Британській бібліотеці, відображає чотири століття візуальних вражень від місць по всьому світу, від карт і атласів до архітектурних малюнків, карикатур і акварелей.

В цілому колекція містить 40 000 карт і видів, і Британська бібліотека планує зробити всю колекцію доступною після того, як інша частина буде оцифрована.

Панорамний вид на Лондон: Бак, Натаніель

Безкоштовне розміщення карт в Інтернеті є частиною семирічного проєкту з каталогізації, збереженню і оцифруванню колекції, подарованої нації в 1823 році королем Георгом IV. Колекція організована географічно: близько 40% присвячено Британським островам, одна третина - Європі Гранд-туру і 10% - британським регіонам впливу, таким як Північна Америка, Вест-Індія і Індія.

Зображення доступні для перегляду в Інтернеті через цифрову колекцію Flickr Commons Британської бібліотеки, а також понад 1 мільйон зображень без авторських прав з колекції друкованих книг Бібліотеки.

Карти також доступні в Georeferencer Британської бібліотеки, інтерактивному додатку, який дозволяє добровольцям перетворювати карти в дані, додаючи розташування в оцифровані колекції Британської бібліотеки, ініціюючи нові форми відкриттів і досліджень.

Колекція знаходиться тут на Flickr (приклад пошуку в Лондоні), і її можна знайти в архіві бібліотеки тут.

Пошук на Flickr


Ряд карт з колекції також доступні для загального ознайомлення в постійній виставці Британської бібліотеки «Скарби Британської бібліотеки», в тому числі карти фортів Північної Америки Мері Енн Рок (1765 г.). Безкоштовна галерея недавно відкрилася для публіки (необхідне попереднє бронювання).

Точний план Лондонської вежі, 1725 р.

 Фонди Британської бібліотеки мають  загалом 150 млн одиниць зберігання, з них 14 млн книжок, 12 500 інкунабул (одна з найбільших збірок у світі), 920 000 назв журналів і газет, 58 млн патентів, 3 млн звукозаписів.

Найцінніші колекції бібліотеки:

  • Середньоазійська колекція Штайна;
  • «Діамантова сутра», друга найдавніша друкована книга у світі;
  • Ліндісфарнське євангеліє;
  • Два примірники «Біблії Гутенберга»;
  • Дві копії 1215 року «Маґни карти» (Magna carta);
  • Єдиний у світі рукопис епосу Беовульф;
  • 347 сторінок Синайського кодексу;
  • Планісфера Контаріні, перша друкована карта Нового світу;
  • Рукописні партитури Баха, Моцарта, Малера, Бріттена;
  • Рукописи Леонардо да Вінчі
  • Рукопис Pastime with Good Company
  • Книга знань про всі королівства
  • «Генеалогія королів Португалії» (1530—1534)
Використані джерела:
Британська бібліотека - відомості з Вікіпедії

Коментарі

Популярні повідомлення

Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

Портфоліо. Типи і види, методика формування.

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація