Вебпошук. Способи отримання ефективних результатів запитів.


Доброго дня, друзі!

Продовжуємо розглядати
тему здійснення ефективного
пошуку потрібної інформації.
Зупинимося на основних способах,
які допоможуть якісно здійснити
пошук інформації в інтернеті.



- Конкретизуйте свій запит. Намагайтеся добирати найбільш релевантні слова. 

         Відразу конкретизуйте, запитуйте саме про те, що шукаєте.
Гарні пошукові системи самі  відфільтровують «загальні» слова, які не потрібні, і підбирають важливі терміни, такі як розташування та інші визначальні слова.

- Використовуйте лапки для групування слів.
Коли ви робите це, ви говорите пошуковій системі, що все в лапках повинно бути згруповано так само, як це в результатах.
         При пошуку в Інтернеті за допомогою лапок ви різко скорочуєте кількість результатів, які показує вам пошукова система, створюючи цілеспрямований набір результатів.
         Використання лапок ідеально підходить для пошуку дуже конкретного контенту, і воно повинно скоротити результати, які ви бачите. Однак, якщо ви укладете багато слів в лапки, ви можете обрізати занадто багато результатів, включаючи корисні, які не сформульовані точно так, як ви виконували пошук. 
        Крім того, можна використовувати знак «+» перед словом (без пробілу), який дозволить отримати ті ж результати, що і при використанні лапок.
Наприклад,  "цікаві книги купити", або цікаві книги +купити

         ПОРАДА - дуже важливо правильно сформулювати ваш запит. 

- Знаки "+" і "-"  спосіб  використання  додавання і віднімання для підвищення релевантності результатів пошуку. Це називається булевим пошуком і є одним з керівних принципів, за якими більшість пошукових систем формують свої результати пошуку.

      Якщо ви хочете, щоб слова з запиту обов'язково були знайдені, поставте перед кожним з них "+". Якщо ви хочете виключити будь-які слова з результату пошуку, поставте перед кожним з них "-".

Наприклад:
Ми шукаємо "оренду квартир в Сумах". Можна використати вже знайомий нам спосіб "лапки" (для конкретизації запиту), а потім ставимо знак - (мінус) для відсікання результатів, пов'язаних з усією Україною.

Зверніть увагу,  знак "-" треба писати через пробіл від попереднього і разом з подальшим словом, інакше пошукова система буде думати, що ви шукаєте термін, який пишеться через дефіс (кисло-солодкий). 
           
             Або, наприклад, ви шукаєте інформацію про каву "Арабіка", але вам не потрібна інформація про каву "Робуста".
Якщо ви просто напишете кава арабіка, пошукова система відразу ж запропонує вам і порівняння з робустою. Поставте знак "мінус" (-) і отримаєте більш релевантний пошук:

       ПОРАДА  - переглядаючи результати, ви можете знайти інші слова або фрази, які ви не хочете бачити, не соромтеся додавати їх в пошук, щоб уточнити його все більше і більше.

- Використовуйте відповідну вашому запиту пошукову систему
           Не всі пошукові системи створені однаково. Є багато різних типів, які служать досягненню певної мети, тому, якщо «звичайних» систем, таких як Google, Bing або Yahoo, було недостатньо, щоб знайти те, що ви шукаєте, розгляньте зовсім інший підхід.

Аудіо пошукова система є одним із прикладів, коли веб - сайт або додаток створений спеціально для пошуку аудіо файлів, будь то звукові кліпи, музика, ефекти і т.д. 

Пошукова система, яка фокусується на тільки відео або зображеннях, наприклад, не приносить ніякої користі, якщо ви шукаєте музичні файли.

Доступні також пошукові системи для людей, наприклад, https://www.truepeoplesearch.com/,  а також пошукові системи для зображень (наприклад,https://images.google.com/),  невидимі веб-пошукові системи, торрент-пошукові системи та інші. Також можуть бути корисні нішеві пошукові системи тощо.

Використовуйте Google для пошуку на певному сайті
Google дозволяє обмежувати область пошуку певними сайтами або доменними зонами. Для цього потрібно розділити запит і область пошуку за допомогою конструкції [site:]. При пошуку в доменній зоні, потрібно 
оформити запит так: [запит site: .доменная зона]
Наприклад, 
wordpress site:www.proofsite.com.ua
або
wordpress  site: .com.ua

- пунктуація в GOOGLE
У звичайних запитах Google ігнорує крапки, коми та інші знаки пунктуації. Однак є випадки, коли пунктуація може враховуватися і це також важливо при здійсненні пошуку:

C ++, C # - загальновідомі назви мовних програмувань;

$ 100 - символ «$» означає валюту;

знак дефіса означає, що слова нерозривно пов'язані (), а пробіл перед дефісом означає «мінус-слово».

- Радять використовувати й знак "*". Якщо в запиті вказати «*» в якості невідомого слова, Google буде шукати найкращі відповідності.
Приклад оформлення запиту:

Відстеження інтернет-активності за допомогою Google *

// в результаті отримаємо посилання на згадку Google Alerts, навіть не знаючи про існування цього сервісу.

Сьогодні я зупинилася лише на деяких
основних способах, які допоможуть
нам усім здійснювати ефективний пошук
інформації в інтернеті!
Буду рада, якщо ви, друзі, маєте і використовуєте
свої "фішки"! Поділіться!

Дякую вам за увагу!


Матеріали:

Коментарі

  1. Надзвичайно корисна інформація. Дякую, Людмило!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, Тетяно! Особливо раджу зарубіжні публікації, там знайдеться багато інших посилань на цікаві джерела!

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні повідомлення

Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

Портфоліо. Типи і види, методика формування.

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація