Сторінками професійної преси

Доброго дня, шановні колеги!

До бібліотеки надійшли перші номери
нашої професійної преси - журналів
"Бібліотечний форум: історія, теорія і практика"
і "Бібліотечна планета".

Хочу звернути вашу увагу, шановні читачі,
на деякі публікації. Взагалі, вважаю корисним
увесь досвід, яким бібліотекарі діляться на сторінках бібліотечних журналів, тому що саме професійні журнали є одним із шляхів
підвищення самоосвіти бібліотекаря. Завжди можна знайти
досвід, який зацікавить і застосувати його у своїй роботі.

"Бібліотечний форум: історія, теорія і практика" - № 1, 2017 р.
сайт журналу, надається перелік статей з анотаціями.

Для тих, хто бажає друкуватися.
Олена Башун - головний редактор журналу
"Бібліотечний форум: історія, теорія і практика"
на своїй сторінці головного редактора
надає загальну інформацію щодо пріоритетів розвитку журналу,
редакційної політики, умов публікацій.


Для бібліотекарів вузів
будуть цікавими статті Світлани Назар'євої (заступника директора Наукової бібліотеки Маріупольського державного університету)  і Тетяни Павленко (заступника директора з інформаційних технологій Наукової бібліотеки Харківського національного медичного університету). Рубрика "Інтернет-технології в бібліотеках".

Світлана Назар'єва у своїй публікації "Бібліотека як видавець наукових видань" надає аналіз науково-виданичої моделі "Library Publishing" в університетських бібліотеках зарубіжних країн та України.

              Заступник директора з інформаційних технологій Наукової бібліотеки Харківського націнального медичного університету Тетяна Павленко представляє досвід своєї бібліотеки щодо впровадження проекту репрезентації книжкових пам'яток у цифровому форматі. Запропоновано комплекс технологічних рішень для організації оптимального шляху документа та забезпечення основних процесів функціонування цифрового ресурсу. Назва публікації: "Цифрова репрезентація книжкових пам'яток: підходи та шляхи реалізації".  
              Описано досвід збереження, розкриття, ефективного використання фонду рідкісних та цінних видань НБ ХНМУ. "Каталогізація оцифрованих об'єктів здійснюється на платформі інформаційно-технологічної системи АБІС ІРБІС-64, де створено окрему бібліографічну базу даних "Книжкові пам'ятки" у складі електронного каталогу, яка виконує функції службової і користувацької одночасно", - з публікації.
              Які завдання необхідно було вирішити для реалізації даного проекту, яка технологічна послідовність процесів - відповіді на ці та інші питання ви знайдете у матеріалі Т.Павленко.

            Рубрику "Автоматизація бібліотечних процесів" представляють публікації Ірини Браславської (завідувач відділу періодики Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія) "Досвід організації і створення інформаційних ресурсів у корпорації "Придніпровський корпоративний каталог" і Тетяни Коваль, Ірини Шевченко (НБУ ім. В.І.Вернадського) "Формування та використання БД "Читачі НБУВ" на патформі АБІС "ІРБІС".

          Про досвід роботи бібліотеки щодо здійснення комплектування документного фонду бібліотеки вишу розповідає Юлія Бабенко (завідувач відділу комплектування та наукової обробки літератури ВНЗ Укоопспілки "Полтавський університет економіки і торгівлі") у статті "Інформаційне забезпечення процесу комплектування документного фонду бібліотеки вищого навчального закладу в умовах сьогодення". Автор робить акцент на тому, що "у нинішніх умовах поточне комплектування стало основним технологічним процесом комплктування фонду.... Сьогодні, для більшості українських бібліотек вищих навчальних закладів, основним видом поточного комплектування є заочне. Таке комплектування засновано  на роботі з прайс-листами і каталогами видавництв, книготорговельних організацій у паперовому й електронному вигляді". Розглянуто також проблеми, з якими стикається комплектатор, наприклад, з проблемою, так званого, інформаційного шуму: "При заочному комплектуванні, у разі відсутності необхідних пояснювальних відомостей про видання, є велика ймовірність здійснення помилки. Нерідко заочне комплектування ускладнене повторюваністю тих самих видань у прайс-листах та каталогах різних книготоргових фірм, що змушує комплектатора багаторазово перевіряти свої замовлення". З якими ще проблемами стикається бібліотека, здійснюючи комплектування, які навички потрібно мати комплектаторам, а також про комплектування електронними ресурсами ви, шановні читачі, дізнаєтесь з даного матеріалу.

           Цікавою є стаття Ю.Зюлевої про підсумки проведення обласного конкурсу на кращий електронний продукт з краєзнавства. Багато бібліотек зараз на своїх сайтах мають рубрику "Краєзнавство", багато часу приділяють саме краєзнавчій роботі,  тому досвід Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія з проведення такого конкурсу буде доречним. Віртуальні путівники, буклети, екскурсійні нариси, електронні інформаційно-бібліографічні покажчики, відеомандрівки, презентації, краєзнавчі екскурсії та багато інших робіт було представлено на конкурс. Як розподілилися місця, чий досвід найбільш цікавий дізнайтеся з публікації "О, рідна земле, люба моя нене!": підсумки проведення обласного конкурсу на кращий електронний прдукт з краєзнавства".

         Декілька статей присвячено проектній діяльності бібліотек: "Нове обличчя бібліотек - нові послуги громаді" Н.Волян, "Бібліотека і поліція: партнерство заради безпеки дітей" Н.Расторгуєва, "Корпоративні бібліотечні проекти як засіб формування інформаційних ресурсів" І.Лобановська.
          "Бібліотечні проекти - це соціальні некомерційні проекти, призначені для зміни ситуації щодо забезпечення більш повного, якісного та ефективного доступу до інформації користувачів бібліотек. Однією з умов ефективності таких проектів прийнято вважати співпрацю бібліотеки в кооперації й взаємодії з іншими бібліотеками, інформаційними та культурними установами, місцевою владою, некомерційними організаціями. У результаті реалізації проекту виникають нові освітні, інформаційні, культурні та соціальні послуги , нові можливості, нові структури", - І.Лобановська. У статтях представлено досвід втілення проектів Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, Державної науково-педагогічної бібліотеки України ім. В.О.Сухомлинського, Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. Т.Г.Шевченка (м.Кропивницький).

       У 1-му номері журнау ви, шановні читачі, знайдете також публікації про бібліотечні форуми, конференції, які відбулися у 2016 році: с.46-53.

        Історії бібліотечної справи присвячена публікація Г.Ковальчук "Бібліотечні журнали Харківщини (20-30 роки ХХ ст.) як джерельна база для вивчення бібліотекознавчої думки в Україні."

       Альона Нерід (волонтер "Київського музею К.Г.Паустовського) знайомить нас з результатами пошукової роботи та інформацією про діяльність музею К.Г.Паустовського та київських бібліотек на початку ХХ століття.

Для душі  і розкриття творчості бібліотекарів
"Літературна сторінка"

"Читайте частіше, друзі, будь-ласка!
Про вічне кохання гарні слова!
Чарівна і дивна чекає вас казка
І сяйвом своїм вас зігріє вона!"

Автор поезій "Чотири пори читання" Світлана Гамзіна.
Прочитайте повністю на с.61-62.

Здорово, що в нас є такий журнал і такі творчі бібліотекарі-професіонали!


Коментарі

Популярні повідомлення

Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

Портфоліо. Типи і види, методика формування.

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація