9 листопада - День української писемності та мови

Шановні читачі!

День української писемності та мови — свято, яке щороку 
відзначається в Україні 9 листопада. 
За православним календарем — це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.
 Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця 
і починається писемна українська мова.

У читальній залі бібліотеки
діє книжкова виставка до Дня української писемності та мови!

Запрошуємо всіх ознайомитися з виданнями, які представлені
на нашій виставці.
Ви можете ознайомитись з довідковими виданнями, такими як:

Яковлева, А. М. Сучасний тлумачний словник української мови [Текст] : словник / А. М. Яковлева ; сост. Т. М. Афонская. - Х. : ТОРСІНГ ПЛЮС, 2010. - 672 с. 
Пропонований тлумачний словник містить 55000 реєсторових слів і словосполучень найуживанішої лексики розмовної мови, книжної сфери, термінологічної лексики. До багатьох термінів або іншомовних слів подано українські відповідники.

Сучасний фразеологічний словник української мови [Текст] : словарь / А. П. Ярещенко [и др.]. - Харків : ТОРСІНГ ПЛЮС, 2014. - 640 с.
Словник відображає загальновживану фразеологію сучасної української мови.

Івченко, Анатолій. Орфографічний словник української мови [Текст] : понад 40000 слів / Анатолій Івченко. - 7-е видання, виправлене. - Харків : ФОЛІО, 2008. - 527 с. 
Словник подає сучасну українську лексику – власну й запозичену.

Крім цих та інших словників, ви також можете ознайомитися з підручниками та навчальними посібниками як з української мови для 10-11 класів, так і із української мови ділового спілкування.
Звичайно, ми не могли обійти увагою видання класиків української літератури, таких як Т.Г. Шевченко, Леся Українка, М. Старицький, І.С. Нечуй-Левицький, І. Котляревський та ін.

Ви, шановні читачі,  також маєте змогу ознайомитись з творами сучасних українських письменників. Це і твори Ірен Роздобудько «Якби» та «Мандрівки без сенсу і моралі» і твори Марії Матіос «…майже ніколи навпаки» та «Щоденник страченої» і звичайно, твори наших письменників-земляків. Зокрема, хочемо згадати про книги Євгена Положія «Іловайськ», Петра Нестеренка «Залишайся другом» та «Спрага любові» і Людмили Ромен «Вірую» та «Гаряча тиша літа».








Чекаємо на вас у читальній залі бібліотеки
з 8.00 до 16.30

Коментарі

Популярні повідомлення

Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

Портфоліо. Типи і види, методика формування.

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація