Львів'янин з фантастичною душею. С.Лем


"Світ потрібно змінювати, інакше він неконтрольованим чином почне змінювати нас самих", - С.Лем, польский письменник-фантаст

12 вересня виповнюється
95 років від дня народження С.Лема
(12.09.1921, м. Львів — 27.03. 2006, м. Краків, Польща)

Станіслав Лем - письменник науково-фантастичного жанру, есеїст, філософ.


Факти біографії

Станіслав Лем автор романів «Астронавти» (1951), «Магелланова хмара» (1955), «Зіркові щоденники» (1957), «Вторгнення з Альдебарана» (1959), «Едем» (1959), «Повернення з зірок» (1961), «Соляріс» (1961), «Непереможний» (1964), філософсько-соціологічних праць «Сума технологій» (1964, 1971), «Абсолютний вакуум» (1971) та багатьох інших книг, накладом 27 мільйонів примірників.


         Станіслав Лем народився в Україні, у Львові, в родині лікаря Самуїла Лема. Львів на все життя залишиться для Станіслава «казковим польським Львовом». Львів — це перший космічний вимір С. Лема, його перша подорож у світ позаземного, фантастичного. Коли йому виповнилося 24 роки, родина Лемів назавжди виїхала до Кракова. Згодом він розповів про цей період свого життя у книзі «Високий замок». 

На сьогодні він є найпопулярнішим польським письменником за кількістю мов, на які перекладено його твори, та одним із найвідоміших  фантастів у світі.

        Станіслав Лем сформував власну систему наукової фантастики як жанру. Але в цьому новаторстві криється система самої філософії майбутнього. Лем майстерно визначив перспективу розвитку людства на Землі, але всередині він захоплювався космосом, жив у координатах власного футурологічного мислення. А земний світ постійно розчаровував. Так уже склалося, що письменники не розуміли його позицій, не визнавали філософської системи та жанрових новацій. Спочатку ідеологічна система змушувала С. Лема перероблювати цілі сюжетні лінії, пізніше його виключали з письменницьких асоціацій наукових фантастів, бо він хотів розхитати заскорузлість, що там панувала.

        Завдяки великому фантасту (сам себе С. Лем називав футурологом), польська література вийшла на світові обшири. Його книги перекладалися на понад 40 мов. 

          Проте Нобелівським лауреатом письменник не став. 

Був удостоєний безлічі урядових та інших нагород. 

        Зокрема, обраний членом Польської академії мистецтв, дійсним членом Німецької академії мистецтв, членом Американського співтовариства наукових фантастів (пізніше за критичні висловлювання щодо низького рівня заокеанської наукової фантастики його виключили зі списків). 

       Цікаво, що С. Лем скептично ставився до своїх нагород та відзнак.

Дія автобіографічних романів С. Лема «Незагублений час» (1955) та «Високий замок» (1966) відбувається у Львові. На свою батьківщину письменник ніколи не приїжджав. проте зауважував: 
«Я львів’янин і ним залишусь до смерті».

       Цікаво, що цього року, а саме 13-18 вересня, у межах 23 Форуму видавців у Львові вперше відбудеться Фестиваль «Місто Лема» на честь відомого польського письменника-фантаста.

       Програма фестивалю «Місто Лема» пропонує цікаві заходи не лише шанувальникам творчості великого мислителя-фантаста, науковцям чи фанатам кіберкультури й футурології, але й тим, хто шукає нові зв’язки між минулим і майбутнім чи просто прагне цікаво провести час. Докладніше про фестиваль прочитайте тут.


Викристано матеріали:



Коментарі

Популярні повідомлення

Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

Портфоліо. Типи і види, методика формування.

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація