Таємничий космос

12 квітня - Всесвітній день авіації та космонавтики!

Хочу познайомити вас,  шановні читачі,  з цікавими "космічними" 
фактами і публікаціями, які представлені на виставці-подорожі бібліотеки:
"Таємничий космос"




Чи знаєте ви, що, наприклад,

на меморіальній табличці, яку астронавти американського корабля "Аполон-15" залишили 1971 року на Місяці, - імена всіх загиблих героїв космосу, американських і радянських. На жаль, там немає імені ще одного нашого співвітчизника, Валентина Бондаренка. Факт його загибелі 23 березня 1961 року (тобто за три тижні до польоту "космонавта номер 1") ретельно приховували чверть століття. Валентин Бондаренко родом із Харкова, навчався в Харківському аероклубі. Для підготовки до польоту його відібрали 1960 року. 28 квітня зарахували в перший загін радянських компонавтів ( у списку він четвертий із 29 осіб).

Перший космонавт-українець:
Павло Романович Попович (05.10.1930-29.09.2009).
Двічі герой Радянського Союзу (космічні експедиції
1962-го й 1974 року)

Перша етнічна українка,
яка побувала в космосі:
Роберта Бондар - перша жінка-астронавт
Канади, дослідниця в галузі медицини. Космічний політ здійснила
на кораблі "Діскавері" 22-30 січня 1992 року.

За час освоєння космосу на орбіті побували
20 вихідців з України як космонавти СРСР,
іще п'ятеро були космонавтами США й Канади.
Льотчик-випробувач, кандидат технічних наук, генерал-майор ВПС,
Герой України Л.К.Каденюк - пеший космонавт в історії незалежної України.
Ці дані опубліковані у газеті "Пенсійний кур'єр", стаття має назву: "Запам'ятайте нас молодими", автор Світлана Головіна.

Не пропустіть і статтю І.П.Крячко"Астрокосмічні явища та події 2016 року"(журнал "Країна знань", 2016 , № 1-2), де коротко розповідається про "найгучніші" астрономічні явища, а також наукові космічні проекти 2016 року. 

Наприклад, цікавим, на мою думку, буде дізнатися про те, що прорама з пошуку позаземних цивілізацій SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), яку астрономи почали понад 55 років тому, і яка вже тривалий час відчуває брак фінансування, отримала від російського мільярдера Юрія Мільнера фінансову підтримку в розмірі 100 млн. доларів.
У новому році має стартувати нова ініціатива - Breakthrough Listen, у рамках якої до роботи з пошуку сигналів іншопланетян дали згоду стати такі відомі астрономи як Френк Дрейк, Сет Шостак, Мартін Ріс та ін. Окрім них, до пошуків іншопланетян можуть долучитися всі охочі - дані, отримані радіотелескопами в рамках Breakthrough Listen, будуть аналізувати в системі розподілених обчислень SETI @ home.

Про інші проекти і космічні цікавинки можна дізнатися,  повністю ознайомившись з публікаціями, представленими на виставці.

Завітайте до бібліотеки!





Коментарі

Популярні повідомлення

Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

Портфоліо. Типи і види, методика формування.

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація