Найоригінальніші бібліотеки світу

Автобус-бібліотека (Болгарія)

Списаний транспорт багатих країн передається в менш забезпечені країни. А там найчастіше, втративши половину своїх запчастин, автобуси і тролейбуси відправляються на металобрухт. Але в місті Пловдив в Болгарії вирішили продовжити життя автобуса і зробити з нього бібліотеку.
Бібліотека діє на безкоштовних умовах і будь-хто може зайти всередину і почитати годинку-другу. Тут обладнані місця для десятка відвідувачів, а також невелика кухня, де можна заварити собі чай або каву.


Бібліотека у телефонній будці (Британія)


Класичні британські червоні телефонні будки масово відправляють в утиль. У кращому випадку розпродають за безцінь, в гіршому - знищують. Мешканці невеличкого села Уестбері-саб-Менді придбали одну таку будку за фунт і переобладнали її в бібліотеку.
Тепер "книжкова будка" працює цілодобово і містить в собі найрізноманітнішу літературу: книги для дітей, з кулінарії, художні та історичні романи, аудіокниги. Для тих, хто страждає безсонням і вважає за краще читати книги ночами, в будці передбачена спеціальна нічна лампа.

Open-Air-Library (Німеччина)

Пиво і книги сумісні. У 2009-ому році місцеві жителі неблагополучного району Зальбке і агентство Каrо Architekten створили унікальну бібліотеку, основний будматеріал якої - пивні ящики.
У якості масивної стіни, що підтримує книжкові полиці, у новій конструкції були використані частини фасаду зруйнованого супермаркету 1960-х років. Бібліотека відкрита цілодобово, і її управління здійснюють безпосередньо місцеві мешканці, які без найменшого обліку та контролю вільно користуються книжковим архівом.

Villanueva Public Library (Колумбія)
Для спорудження бібліотеки в одному з малозабезпечених районів міста Казанара урядом був оголошений конкурс, в якому виграли чотири молодих архітектора, що запропонували дійсно цікавий проект.
Мігель Торрес, Герман Рамірез, Алехандро Піньол і Карлос Меца вирішили відмовитися від новітніх технологій і використовувати будматеріали, які легко дістати - дерево і каміння, примітивну техніку і ручну працю.
Проект переслідує безліч цілей, але головна з них - об'єднати всі верстви населення.

Biblioteca Parque Espana (Колумбія)
Бібліотека зовсім не обов'язково має знаходитися в центрі. У джунглях, за межами міста, у вигляді покинутого місця стародавньої цивілізації - саме так існує бібліотека Медельїна. Розкішна будівля - одна з головних визначних пам'яток міста і туристична Мекка - розташована на скелі.


Casa Kike (Коста Ріка)
Інтернет-знаменитість - будинок-бібліотека в Коста Ріці. Дизайн будівлі був розроблений для відомого письменника Кейта Ботсфорда його сином - архітектором з Лондона - Джанні Ботсфордом. Будинок був спроектований, адже бібліотека батька-архітектора налічувала близько 17 000 книг.
Будівля знаходиться на узбережжі Карибського моря, на курорті Каху. Головний павільйон "дивиться" на море. В ньому розташований кабінет господаря будинку,. Другий "корпус", меншого розміру, має спальню і ванну кімнату.
Chungwoon University Library (Корея)
Нова бібліотека в невеликому корейському містечку Choong Chung Nam Do по-східному гарна та ідеально вписується в місцевий ландшафт. Прямі чіткі лінії і дзеркально-скляний фасад на схилах міста біля лісу, стали невід'ємною частиною місцевості. Проект розроблений дизайн-студією Hyunjoon Yoo Architects.

Взявши за основу образ ідеального читача біля вікна в спокійній і світлій атмосфері, автор проекту створив ідеально збалансований простір. Офісні приміщення, бібліотечні зали, а також справжні дерева і трава всередині будівлі ідеально поєднуються і доповнюють один одного.

Watha T. Daniel/Shaw Library (США)
Ще одним прикладом "зеленої" архітектури стала "скляна" Watha T. Daniel / Shaw Library, побудована американською архітектурною студією Davis Brody Bond Aedas вздовж Род-Айленд-авеню у Вашингтоні (округ Колумбія, США).

У 2010-ому році будівля відкрилося для читачів на трикутному майданчику біля корпусу університету Howard University. "Скляна" бібліотека складається з трьох рівнів, площа забудови склала 22 800 кв.м., а бюджет будівництва - 12 млн. доларів США.
Дитяча бібліотека, зал для глядачів багатоцільового призначення, громадські приміщення, онлайн-каталоги з доступом до електронних ресурсів; зали довідників, періодики, молодіжної літератури і читацький зал роблять бібліотеку новим суспільно-освітнім вузлом для даної місцевості. А система клімат контролю, управління сонячним і денним світлом, використання перероблених матеріалів - зразком екологічно стійкого будівництва.

Duisburg-Essen University Library (Німеччина)

Незвичайну бібліосферу включає в себе університет Дуйсбург-Ессен. У 2009-ому році правлінням університету був затверджений проект компанії Greeen! Architects, яка спеціалізується на екологічних будовах.
І ось уже в 2011-ому році для студентів було відкрито "круглу бібліотеку", що містить в собі елементи еко-архітектури: енергозберігаючі технології, сонячні батареї, систему очищення води і інше, інше, інше.
Книгосховище у формі усіченої кулі розташовується на відстані від інших висотних будівель і вентилюється за рахунок природного повітрообміну. З верхніх поверхів будинку відкривається чудовий вид на місто.

За матеріалами "Української правди життя" Найоригінальніші бібліотеки світу. Фото

Коментарі

Популярні повідомлення

Що таке Дудли? Використовуємо в роботі, інформуємо, пропонуємо пограти, творимо разом!

Портфоліо. Типи і види, методика формування.

Сервіси для створення хмаринок тегів. Візуалізація